Stuitligging en Dragen

Stuitligging en Dragen

Stuitligging

Kinderen die tijdens de zwangerschap en de bevalling in stuit liggen hebben een verhoogde kans op heupdysplasie. Het is daarom belangrijk dat wanneer je je kindje gaat dragen je wat extra aandacht besteed aan de heupen van je kindje.

M-positie - BabyLerenDragen.nl
Correcte positie heupen in de M-positie


Wanneer een baby in de zwangerschap met zijn hoofdje naar boven ligt in plaats van in het bekken, spreken we van een “stuitligging”. Onderzoek toont aan dat kinderen die vanaf 32 weken zwangerschap in stuit liggen (en het maakt hierbij niet uit hoe lang ze vanaf dan in stuit liggen), ongeveer een 3-5 keer zo’n grote kans hebben op het ontwikkelen heupdysplasie.

Dragen is een goede manier om de heupen in neutrale positie te houden en kan hiermee de kans op heupdysplasie significant verlagen. Veel onderzoeken tonen deze relatie aan. Je kan je voorstellen, dat zeker bij een kindje welke al een verhoogd risico op heupdysplasie heeft, dragen een geweldige interventie kan zijn! Cruciaal is het hierbij wel dat kinderen altijd in de M-positie (ofwel hurkpositie/kikkerpositie) zitten. Wil je hier meer over weten? Klik hier.

Positie heupen Draagzak

Ook is het belangrijk dat als je besluit om te dragen met een draagzak dit een zogenaamde “ergonomische” draagzak betreft. Hierbij zitten de kinderen ten alle tijden in de M-positie. De draagzakken van het merk “Baby Bjorn” zijn vaak GEEN ergonomische dragers. Hierbij zitten de kinderen vaak met hun benen gestrekt, wat juist het risico op heupdysplasie verhoogt en raad ik daarom sterk af!

Verder blijven de “normale” veiligheids-adviezen tijdens het dragen geldig die ook voor kinderen zonder verhoogd risico belangrijk zijn (je leest ze hier).

In de situatie van een verhoogde kans op heupdysplasie (door onder andere stuitligging) adviseer ik eigenlijk altijd om een draagconsult te doen. Juist omdat het bij deze kinderen nog extra belangrijk is dat ze in de goede positie zitten. Daarnaast is het altijd belangrijk te luisteren naar de kinderarts en bij twijfel over heupafwijkingen altijd bij de huisarts of consultatiebureau aan de bel te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.