Nadelen van Dragen

Nadelen van Dragen

Nadelen van Dragen

Dit is toch wel één van de moeilijkste artikelen die ik geschreven heb aangezien ik zelf bijna alleen maar voordelen zie en ervaar. Ik heb de literatuur erop nageslagen en heb ervaren moeders gevraagd wat zij als nadelen ervaren. Mocht je aanvullingen hebben op dit artikel: ik hoor graag van je onder aan de pagina!


Knopen vraagt Oefening

Tja, vergeleken met een kinderwagen moet je met een draagdoek wel eerst even oefenen voordat je hem gaat gebruiken. Dit kan voor sommige ouders een drempel zijn (de ervaring leert echter wel dat dit meestal erg mee valt).


Vraag meer Fysieke Kracht

Dragen met een draagdoek vraagt meer fysieke kracht van je dan het duwen van een kinderwagen (nou heeft dit nadeel wel weer als voordeel dat je sneller van de zwangerschapskilo’s af bent, zonder naar de sportschool te hoeven).

Wanneer je dragen met een doek vergelijkt met het dragen op de arm (dus zonder doek), dan is dragen met de doek weer veel minder intensief. Als je last hebt van rug- of bekkenproblemen is het verstandig om een draagconsulente te raadplegen om te zorgen dat je je probleemgebieden niet verkeerd belast.


Gezondheidsrisico’s?

Ik heb lang gezocht of dragen nadelige effecten heeft op jouw gezondheid of die van je kindje. Ik ben letterlijk nul artikelen tegengekomen die bevestigen dat dragen ook een negatieve invloed heeft op de gezondheid of aangeven dat dragen mogelijk gevaarlijk zou zijn.


De draagdoek-maffia

Ook een nadeel, sommige ouders krijgen te maken met de onderwereld van de draagdoeken…. De Draagdoek-Maffia. Oké, oké, het is wat dramatisch, maar net zoals er een “borstvoedings-maffia” bestaat, bestaat dit helaas ook voor draagdoeken. Een groep vrouwen die tot het overdreven aan toe ongewilde (en vaak ook foute) tips geven aan iedere moeder die ze tegenkomen over het dragen. Of het arme slachtoffer het nou wel of niet wilt horen, de draagdoek-maffia zegt en doet wat hij wilt. Er wordt lekker op los geoordeeld met extreme woordkeuzes onder het mom dat ze het beste met jou en je kind voor hebben. Als je kiest om te dragen zullen er altijd mensen zijn die daar een mening over hebben. Net zoals je bijvoorbeeld kiest om wel of geen borstvoeding te geven overigens, iedereen vind daar altijd wat van.

Het ding is, jij bent ouder van jóúw kind en jij moet leven met de beslissingen die jij neemt, of je nou wel of geen draagdoek gebruik. Dus mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar uiteindelijk weet jij als ouder prima wat goed is voor je kind. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen oordelend, ongevraagd advies en goed bedoelde, opbouwende tips. Weet goed naar wie je wel of niet zou willen luisteren een maak een beslissing die voor jou en je partner goed voelt. Oh ja, probeer ook niet te veel over andere moeders te oordelen. Iedere ouder doet wat hij denkt dat het beste is, met de middelen die zij tot hun beschikking hebben.


Sorry, het is een wat karig lijstje. Maar meer nadelen heb ik voor nu niet kunnen vinden. Wat verder nog interessant is om te lezen aanvullend op dit artikel is het stuk wat ik geschreven heb over fabels over dragen. Mocht je nog aanvullingen hebben op dit artikel kun je hieronder een reactie geven, ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.