Draag-Fabels: Onwaarheden over Dragen

Draag-Fabels: Onwaarheden over Dragen

Baby Dichtbij - BabyLerenDragen.nl

Er zijn veel fabels over het dragen. Jammer, want het kan juist zoveel voordelen hebben. Daarom besloot ik de meest genoemde fabels eens goed onder de loep te nemen en de literatuur in te duiken!


Fabel 1: Van dragen raakt je kind verwend

We trappen meteen af met (naar mijn mening) de meest nare fabel: je kind zou verwend kunnen raken als je deze te veel draagt. Hiermee wordt bedoeld dat het kind zoveel aandacht krijgt, het niet meer zonder zou kunnen en je daardoor een zeer afhankelijke en aanhankelijke baby krijgt. Hij zou dan bijvoorbeeld niet meer in zijn eigen bedje kunnen slapen zonder jouw aanwezigheid. Het doet mijn vrouwen-hart zelfs een beetje pijn als ik het lees. Ik zal dan ook eens haarfijn uitleggen waarom dit statement echt niet klopt.

Allereerst, een baby denkt de eerste negen maanden dat als jij de kamer uit gaat, je niet meer bestaat. Wat dramatisch, maar wel waar. Het voelt voor een baby dus ontzettend onveilig als hij opeens helemaal alleen is en zijn eerste reactie zal “roepen” om hulp zijn, ofwel huilen. Om dit kort uit te leggen: als we heel ver terugkijken naar onze voorouders, de apen, zien we dat als een jong alleen gelaten wordt, deze is overgelaten aan roofdieren. Een apen-jong wordt altijd gedragen en zijn kleine apen-lijfje is hierop gebouwd (net zoals die van een mensen baby overigens). Het is dus een instinct van een baby om te gaan huilen als deze alleen is om zo zijn ouders te “roepen” voor hulp. Ook als ouder heb je het (apen-)instinct om een kindje eerder te dragen in plaats van te rijden in een wagen.

Pas na negen maanden beseft hij dat je ook nog bestaat als je niet meer in het zicht bent. Dan pas komt de periode waarbij een baby wat bewuster kan gaan huilen om aandacht (in plaats vanuit een gevoel van onveiligheid). Dus sowieso de eerste negen maanden kun je een kind niet “verpesten” of “verwennen” door hem vaker te dragen.

Sterker nog, door een kind te dragen krijgt hij een basis-veiligheid waardoor hij juist meer zelfstandig durft te ondernemen in plaats van minder.

Dit leg ik even uit. Doordat kinderen een gevoel van veiligheid hebben vanuit zijn ouders, zullen ze geborgenheid zoeken wanneer ze stress voelen maar meer afstand nemen wanneer ze zeker van hun “vangnet” zijn (blijkt uit deze Duitse studie). Het dragen draagt bij aan het gevoel van veiligheid en maakt dat een kind ook sneller de wereld durft te ontdekken. De kinderen zijn daardoor meer in balans. Hier kun je ook meer over lezen in het boek “A Baby Wants to be Carried” door Evelin Kirkilionis.

Dus samengevat: doordat het kind gedragen wordt draag je bij aan een veilige basis waaruit een kind meer kan ontdekken en op terug kan vallen. Een kind durft door het veilige vangnet wat je creëert, meer zelfstandig dingen te ondernemen en te ontdekken.

Je verpest of verwend een kind dus niet, maar geeft hem juist de mogelijkheid om te groeien met een veilige basis waar hij op terug kan vallen!



Fabel 2: Kinderen kunnen zuurstof tekort krijgen tijdens het dragen

Gelukkig zijn hier onderzoeken naar gedaan en kan ik jullie volmondig zeggen: een kind krijgt GEEN zuurstof te kort zolang deze op een correcte manier gedragen wordt! Een studie uit Duitsland heeft gemeten hoe de zuurstof saturatie (de hoeveelheid zuurstof in het bloed) van kinderen die gedragen worden verschilt met kinderen die in een kinderwagen liggen. Bij voldragen baby’s zijn er geen significante verschillen in de zuurstof saturatie.

Dit betekent dus dat een kind die gedragen wordt net zoveel zuurstof krijgt als een kind die in een wandelwagen ligt.

By the way: een baby die te weinig zuurstof krijgt, zal nooit kalm blijven liggen, zitten of zijn neus nog verder tegen zijn moeders borst duwen. Die wordt uit zichzelf onrustig en zal een andere positie aannemen zodat hij wel voldoende zuurstof krijgt. Net zoals jij en ik zouden doen ;).


Fabel 3: Dragen is slecht voor de heupen van het kind

Om deze fabel moet ik altijd een beetje lachen. Dit statement is ooit de (Westerse) wereld in geholpen, waardoor mensen angstig voor dragen zijn geworden en begonnen zijn met het gebruiken van kinderwagens. En nog steeds hangt er om dragen altijd het idee dat het slecht voor de heupen van het kind zou zijn. Het grappige is dat juist het tegenovergestelde waar is!

Kinderen die (op een correcte manier in de M-Positie) gedragen worden, hebben minder kans op heupdysplasie volgens wetenschappelijke studies!

In Afrika komt heup-dysplasie niet of nauwelijks voor terwijl China (waarbij kinderen met gestrekte benen worden gedragen of in een kinderwagen gelegd worden) het hoogste aantal kinderen met heupdysplasie heeft. Kijk voor meer informatie even bij het artikel over babyheupen en dragen, hier heb ik uitgebreid uitgewerkt waarom dragen de heup ontwikkeling juist ondersteund.


Fabel 4: Dragen is slecht voor de rug van het kind

Last but not least: dragen zou slecht zijn voor de rug van je baby. Er is een angst ontstaan op hogere kansen op scoliose, kyfose of andere postuur problemen. Ik heb uitgebreid gekeken, en geloof me, ik heb letterlijk nul onderzoeken gevonden die dit statement bevestigden. Ik heb eigenlijk alleen maar onderzoeken gevonden die het tegendeel bewezen. Er is een studie gedaan waarbij er 600 ouders deelnamen. De helft van de kinderen is gedragen in een Sling, doek of draagzak voor 1 tot 2,5 uur per dag in de eerste vier weken na de geboorte. Vergeleken met de kinderen die niet gedragen werden, werd er op latere leeftijd geen verschil in postuur of rug-afwijkingen gezien! Andere studies tonen ook aan wanneer kinderen zelfs langer gedragen zouden worden (zelfs tot 10 uur per dag!) er niet meer problemen met het postuur van de rug of ruggengraat zijn op latere leeftijd.

Kortom, dragen heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van de rug van een kind.


Fabel 5: Dragen is voor “geiten-wollen-sokken-types”

Er hangt om dragen altijd een beetje het idee alsof het zweverig is. Ik zou je eerlijk gezegd niet kunnen zeggen waar dit vandaan komt en hoop je kunnen te vertellen waarom dragen echt NIET zweverig is.

Ten eerste: oké oké, sommige doeken zijn qua printje wat alternatief. Toegegeven. Echter is dit uiteraard niet het enige merk wat op de markt is. Denk aan de hyper-hippe doeken van Artipoppe, PinkNova, Coracor, Chekoh, Ilmaha en ga zo maar door. Allemaal doeken welke een waar fashion-statement vormen voor je outfit.

Ten tweede: dragen biedt veel gezondheidsvoordelen voor zowel jou als je kindje, hier is niks zweverigs aan. Gewoon wetenschappelijk bewezen. Klaar als een klontje.

Ten derde: In grote steden zoals Amsterdam, is een draagdoek meer de regel dan de uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan de grachtenpanden met smalle halletjes en veel trappen, dan is een kinderwagen echt totaal niet praktisch en soms zelfs onhaalbaar. Dus ook de hippe ouders uit Oud-Zuid lopen met een draagdoek.


Fabel 6: False Voordelen

Sommige sites bieden zulke uitgebreide lijsten aan van voordelen dat ik me af begon te vragen of dit allemaal wel klopte. Absoluut zijn er veel voordelen die wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd zijn, maar helaas staan er ook wat “voordeel-fabels” in. 

Fabel: Dragen verlaagt de kans op postnatale depressie. Ik heb geen onderzoeken gevonden die dit onderbouwen. Wat wel bewezen is is dat je minder stress ervaart door de aanmaak van oxytocine en dat een baby minder huilt door het dragen. Dit maakt dat je je meer ontspannen voelt. Bij een depressie is er echter veel meer aan de hand dan dat je je alleen wat gespannen voelt, gebruik van een draagdoek zal dit daarom dus niet zomaar kunnen voorkomen. Het kan mogelijk wel wat bijdragen aan het herstel van een postnatale depressie, maar dit is nog niet onderzocht.

Fabel: Kinderen hebben minder krampen in een draagdoek. Het wordt vaak beweerd dat kinderen minder krampen hebben. Onderzoek toont aan dat dit niet zo is, de hoeveelheid krampen verschilt niet met kinderen die niet gedragen worden. Wat wel zo is: door de warmte van jouw huid en dat de benen opgetrokken zitten heeft het kind er mogelijk minder last van.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.