Draagconsulent, Wat en Waarom?

Draagconsulent, Wat en Waarom?

Kort gezegd is een draagconsulent iemand die jou leert je kindje te dragen op een veilige en comfortabele manier. Zij heeft een opleiding gevolgd en zo voldoende ervaring en kennis opgedaan. Overigens is draagconsulent geen beschermde beroepsgroep, iedereen kan dus zeggen dat zij consulent is. Belangrijk is dus om altijd goed op te letten of de consulent daadwerkelijk een opleiding heeft gedaan.

“Zelf heb ik de Masterclass bij Die Trageschule Nederland gevolgd.”Waarom een draagconsult?

YouTube staat er vol mee: filmpjes met instructies over het dragen en knopen. Het ziet er allemaal super makkelijk uit. Wat is dan de meerwaarde van een draagconsulent? Nou geloof me, die is er absoluut! Hier 7 redenen waarom je beter een draagconsult kunt nemen dan alleen een filmpje te bekijken.


Ten eerste, de filmpjes zelf zijn soms inhoudelijk echt niet van goede kwaliteit waardoor je het knopen verkeerd aan kunt leren. Verkeerd knopen is niet goed voor de gezondheid van je kindje (denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op heupdysplasie), maar ook jij kunt last krijgen van je lichaam als je niet goed knoopt.


Ten tweede, een life consult maakt dat (naast dat je laagdrempelig vragen kunt stellen) er controle is op de veiligheid van het knopen: zitten de heupen van de baby op de goede manier in de doek, wordt het onstabiele baby hoofdje goed ondersteund en (niet geheel onbelangrijk) krijgt de baby voldoende lucht? Ik leer je hoe je zelfstandig deze punten kunt controleren zodat als ik er niet ben, je zelfstandig veilig kunt knopen.


Ten derde, ook op jouw persoonlijke comfort ligt de aandacht. Want als jij last krijgt van je rug draag je niet met plezier en ga je het niet lang volhouden. Ieder lichaam is anders en heeft dus bij het knopen ook andere aandachtspunten. Ik leer je hoe hoog je je kind moet dragen, hoe strak de knopen horen te zitten en wat je kunt doen als je last krijgt van je rug of spieren.


Ten vierde, je kunt tijdens een draagconsult oefenen met een draagpop. Dit heeft als voordeel dat je makkelijk fouten kunt maken zonder dat je kindje daar last van heeft. Een veilige manier om goed te leren knopen dus.


Ten vijfde, omdat je tijdens een life consult verschillende doeken kunt uitproberen (dit kan alleen tijdens het Premium-consult) bespaar je jezelf een heleboel uitzoek-werk en onnodige kosten van draagdoek-miskopen. Ook zeker een voordeel wat niet onderschat mag worden.


Ten zesde, filmpjes op youtube geven je vaak niet de achterliggende kennis die belangrijk is om te hebben bij het dragen. Wat zijn nou echt de voordelen van het dragen? In welke situatie kan dragen positief bijdragen in het dagelijks leven? Maar ook praktische vragen komen aan bod: welke materialen zijn voor jou fijn om mee te dragen? Welke maat doek heb je nodig? Wat is belangrijk om rekening mee te houden met de aanschaf van de doek? En ga zo maar door.


Als laatste: zelfvertrouwen! Dat krijg je vaak niet van het kijken van een filmpje. Sterker nog, op die filmpjes ziet het er kei-makkelijk uit, maar als je zelf met een lap van 4,5 meter aan de bak gaat is het soms toch wat ingewikkelder dan je dacht. Ik zorg dat je zelfstandig met vertrouwen kunt knopen. Daarnaast kun je na het consult altijd contact met mij opnemen mocht je toch nog onzeker zijn.


Kortom, een consult bij een draagconsulent is de investering absoluut waard! Eenmaal de skill van het dragen goed aangeleerd kun je hier jaren plezier van hebben. Voor zowel je huidige kindje, als eventuele toekomstige kinderen.


Oh ja, mannen leren beter met één op één contact dan met een filmpje. Dus wil je ook graag dat jou man gaat dragen: bespaar jezelf veel stress (en frustratie) door hem gewoon een draagconsult cadeau te doen dan het hem zelf (of via een filmpje) aan te leren. Is hij nog niet echt enthousiast, lees even het artikel over mannen en dragen.

Britte van Weert, Oprichtster van babylerendragen.nl en Draagconsulent


Draagconsult bij BabyLerenDragen.nl

Ik bied drie verschillende consulten aan, voor ieder dus wat wils. Wil je meer over mij, Britte van Weert, weten? Klik hier voor meer informatie. Bij vragen kun je vrijblijvend contact met mij opnemen of laat een reactie onder deze pagina achter.
Ik hoop tot snel!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.