Veilig Dragen

Veilig Dragen

Veiligheid en Dragen

Dragen is een veilige manier om je kindje te vervoeren. Maar, net zoals bij ieder ander vervoermiddel, dien je wel rekening te houden met een aantal punten. Ik heb de belangrijkste voor je bij elkaar gezet.


1. Manier van Knopen

Belangrijk is het om te zorgen dat de knoop die je legt qua techniek klopt. Dit houdt dus in dat de baby goed strak geknoopt is en de knoop zelf ook op de juiste manier gemaakt wordt. Er bestaat namelijk een kleine kans dat als de baby niet goed geknoopt in de doek zit, de baby eruit kan vallen.


2. Ademweg Vrij

Zorg dat ten alle tijden je zicht hebt op de baby, en dan met name op zijn gezichtje. De baby moet goed kunnen blijven ademen, dus zorg dat zijn gezichtje niet in jouw borst gedrukt wordt en er geen stuk van de doek over zijn neusje of mond zit.

Daarnaast is het ook belangrijk om de doek altijd onder je jas te knopen in plaats van erover heen. Borstvoeding geven in de doek is iets wat ik afraad. Dit komt omdat de doek de baby onnatuurlijk stevig in de borst kan drukken en de baby niet voldoende ruimte heeft om afstand te nemen van de borst als hij niet goed kan ademhalen.

Overigens zijn er veel studies gedaan die kijken naar de hoeveelheid zuurstof in het bloed van een kind die gedragen wordt en een kind dat niet gedragen wordt. Hierbij is duidelijk geworden dat, mits je deze adviezen goed opvolgt, er geen verschil is in de hoeveelheid zuurstof in het bloed en er dus geen extra risico op verstikking is.


3. Warmte Bronnen van Buitenaf

Wanneer je je kindje draagt, wees voorzichtig met warmte bronnen van buiten af. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een gasfornuis tijdens het koken, warm weer, etc. Een kindje krijgt tijdens het dragen naast jouw eigen lichaamswarmte daarboven dan ook nog eens de warmte van de externe bron op zijn lijfje en kan hierdoor mogelijk oververhit raken.

Een baby die oververhit is zal zich rustig houden en is soms moeilijk te herkennen in de doek aangezien kinderen sowieso vaak rustiger zijn tijdens het dragen. Blijf daarom altijd alert en check eventueel met een thermometer de temperatuur van de baby als je niet zeker bent of de baby zich goed voelt.

Haal een kind bij twijfel altijd uit de doek! Voor meer informatie over dragen tijdens warm weer, klik hier.


4. Heupen in M-Positie

Voor je kindje is het belangrijk dat zijn heupen in de zogenaamde “M-positie” zitten. Kort gezegd houdt dit in dat de knietjes hoger zitten dan de billen. Een kindje wat niet in deze positie zit (bijvoorbeeld met de beentjes gestrekt), heeft een verhoogde kans op heupdysplasie (voor meer info, klik hier). Check dus altijd of de baby goed in deze positie zit.

Dit is overigens ook de reden waarom een kind niet op de buik met zijn rug naar de drager gedragen mag worden (zie afbeelding hieronder). De benen zijn dan bijna nooit in de juiste positie te krijgen.

Slechte positie heupen baby in draagdoek
Verkeerde draag-positie, waarbij benen en heupen niet in de M-Positie zitten


5. Kleding van de baby

Veel vrouwen vinden het lastig om te besluiten wat de baby aan moet in de doek om oververhitting en onderkoeling te voorkomen. Een simpele regel is om te onthouden dat de doek ongeveer als 1 laag kleding voor de baby telt. Daarnaast is het belangrijk de baby nooit kouder te kleden dan jezelf.

Ook belangrijk is om geen pakjes aan te doen waarbij de sokjes vast zitten aan het broekje. Omdat het broekje vaak niet groot genoeg is om de beentjes voldoende te buigen tijdens het dragen, kan er veel ongewenste spanning op de teentjes en het enkeltje ontstaan.

Wil je weten wat je je kindje het beste aan kan doen in warm weer? Check dit artikel. Uiteraard heb ik er ook een geschreven over dragen in koud weer, klik hier voor meer informatie.  


Overige tips

Zorg dat het ruggetje van de baby altijd mooi bol in de drager zit en het nekje goed ondersteund wordt.

Voor comfort kan er een nekrolletje geplaatst worden (met behulp van bijvoorbeeld een spuugdoekje).

De voetjes moeten ten alle tijden uit de doek of drager zijn zodat een kind zijn knietjes en benen kan bewegen als hij niet comfortabel in de drager zit.

Als laatste is het belangrijk dat wanneer je naar voren buigt, je altijd het hoofdje van de baby ondersteunt zodat deze niet naar achteren kan vallen.



Ben ik iets vergeten? Of ben je misschien zelf ergens tegen aangelopen tijdens het dragen? Laat het me weten! Laat een bericht achter in de reacties of stuur mij een e-mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.