Dragen in de Lente en Zomer: Alle Tips and Tricks!

Dragen in de Lente en Zomer: Alle Tips and Tricks!

Dragen in de Zomer

Waar veel ouders tegen aanlopen in de zomer, is of de baby niet te warm wordt tijdens het dragen. Eigenlijk kom je door het gebruik van gezond verstand al een heel eind, echter zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om oververhitting te voorkomen en heb ik daarom wat tips en tricks voor jullie opgesteld.


Temperatuur-regulatie van een Baby

Voor pasgeboren kindjes (0-3 maanden) is het soms lastiger om hun temperatuur goed op peil te houden. In de zwangerschap reguleerde hun moeder dit negen maanden lang voor hen en na de geboorte moeten ze het opeens zelf doen. Je kunt je dan voorstellen dat dit in het begin nog wat ondersteuning vraagt en hebben bijvoorbeeld een kruikje in de wieg nodig.

Soms zijn kruikjes alleen niet voldoende. Dit is overigens ook niet gek. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze voorouders, de apen. Zij hadden geen kruikjes maar droegen hun jong bij zich. Moeder apen hebben de gave dat ze hun eigen lichaamstemperatuur kunnen aanpassen naar de behoefte van hun jong, hoe gaaf is dat?! Zo kunnen ze hun temperatuur laten dalen als hun jong te warm is en laten stijgen als hij te koud is. En zal ik je eens wat cools vertellen: wij kunnen dit ook! Meerdere onderzoeken onderbouwen dit (zoals de studie van dokter Gene Anderson) en maken de moeder dus de beste “thermostaat” voor de baby. Of vaders dit ook kunnen is nog niet onderzocht. Als we dit vertalen naar het dragen kun je je voorstellen dat ook dan de moeder haar werk als thermosstaat uitoefent!

” De moeder is de beste “thermostaat” voor de baby en kan haar eigen lichaamstemperatuur naar behoefte van de baby aanpassen.”


Warm Weer en Dragen

Bij warm weer is het altijd belangrijk om te zorgen dat zowel jij als je kindje niet oververhit raken.

Allereerst kun je rekening houden met het materiaal van de draagdoek die je gebruikt. De meest koele stoffen zijn linnen, katoen en bamboe. Daarnaast zijn er ook nog een aantal temperatuur regulerende stoffen. Dit zijn stoffen die in theorie in elk seizoen gedragen kunnen worden omdat ze in de winter goed isoleren maar in de zomer ademend zijn en daardoor goed ventileren. Dit zijn stoffen zoals wol en zijde (wil je hier meer over weten, klik hier).

Daarnaast is ook de soort knoop belangrijk. Een geweven doek of ringsling hebben bij warm weer de voorkeur boven de rekbare doek. Dit komt omdat je de rekbare doek in drie lagen over de baby heen knoopt en daarom dus warmer is. Bij een geweven doek is het dan ook belangrijk om met warm weer een enkel-laagse knoop te gebruiken (zoals bijvoorbeeld de front-wrap-cross-carry). Bij de ringsling zit je eigenlijk al snel goed aangezien je deze bijna alleen maar enkel-laags kunt knopen. Uiteraard is het dan nog wel handig om nog op de materiaal-keuze te letten zoals ik eerder uitlegde.

Heb je de perfecte doek en knoop gekozen voor het warme weer? Dan kun je gaan kijken naar wat je je kindje aan doet in de doek. Bedenk dat de doek telt voor één laag kleding van de baby. Kleed je kindje ook niet warmer dan dat je jezelf zou kleden. Grofweg zou je het volgende aan kunnen houden:

  • 15-20 graden Celcius: Dun vestje/jasje/shirtje over romper met broekje, bij zon altijd een dun hoedje, petje of mutsje gebruiken. Denk ook aan de blote voetjes en gebruik sokjes.
  • 20-25 graden Celcius: Rompertje (met korte mouwen) met eventueel een dun broekje, smeer je kindje goed in op plekken die worden blootgesteld aan zon (denk aan bijvoorbeeld de voetjes) en gebruik een zonnemutsje of -petje. Sokjes zijn niet nodig.
  • 25-30 graden Celcius: alleen een dunne romper of alleen een luier, daarnaast een dun hoedje, petje of mutsje. Smeer ten alle tijden de blote delen die aan de zon worden blootgesteld goed in! 
  • Boven 30 graden Celcius: liever niet dragen.


Luister in alle tijden naar je gevoel en naar je kindje, bij twijfel altijd je kindje uit de drager halen en controleren of hij zich goed voelt. Je kan ook altijd even de temperatuur van je kindje meten als je twijfelt.

Ook kun je een paraplu gebruiken om schaduw te genereren. Dat geeft soms net dat extra beetje verkoeling

En als laatste tip: Maak een hydrofiele doek of spuugdoekje nat en leg deze op je borst. Dit werkt heel verkoelend voor zowel jou als je kindje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.