Draagdoek Kopen: Waar te Beginnen?

Draagdoek Kopen: Waar te Beginnen?

Draagdoek Stress - BabyLerenDragen.nl

Je bent om: Je hebt besloten je kindje te gaan dragen en stapt met veel enthousiasme het internet op. Op zoek naar de perfecte doek! Maar dan… honderden opties in materialen, maten en soorten. De moed zakt een beetje in je schoenen, want het is nou ook weer niet zo dat die doeken niks kosten. Wees gerust: ik heb dit artikel speciaal voor jou geschreven met de route naar de perfecte draagdoek!


Stap 1: Wanneer wil je gaan dragen?

Als eerste is het belangrijk jezelf af te vragen wanneer je wilt gaan dragen. Ik heb een paar van de meest gehoorde redenen opgeschreven met de meest passende soort doek.

 • Alleen binnenshuis, bijvoorbeeld alleen om te troosten –> geweven doek, rekbare doek of ringsling
 • Korte afstanden, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of een kleine wandelingen. –> geweven doek, rekbare doek of ringsling
 • Lange afstanden, denk aan lange natuur wandelingen of tijdens vakanties –> geweven doek
 • Al het bovenstaande –> geweven doek


Mocht het nog niet helemaal duidelijk voor je zijn wat precies het verschil is tussen de soorten doeken, klik dan hier voor het artikel wat ik geschreven heb over de verschillende soorten.


Stap 2: Hoelang wil je gaan dragen?

Je kan je kindje vanaf de geboorte tot aan hoelang dit fijn voelt voor jou en je kindje. Het kan ook zijn dat je al een idee hebt hoelang je wilt dragen. Niet elke doek kan even lang gebruikt worden, dit is afhankelijk van het soort doek en soms ook het materiaal. Hieronder heb ik even ruwweg weergegeven tot hoelang je kan dragen per soort doek:

 • Tot ongeveer 1 jaar –> Alle rekbare doeken
 • Tot hoelang het dragen prettig is (of tot max 23kg) –> geweven doeken, ringsling

Check ook even wat er bij het merk van de draagdoek staat, meestal geven die ook een indicatie tot hoeveel kg de doek geschikt is om mee te dragen (meestal is dit bij geweven doeken tot nog 23 kg).


Stap 3: Bij welke temperaturen wil je dragen?

Dit is misschien een beetje gekke vraag, bedoel, weet jij veel hoe warm het gaat zijn als je deur uit gaat. Maar toch is het wel handig om hier een beetje over na te denken aangezien sommige doeken meer of minder warmte geven voor jou en je kind, afhankelijk van het materiaal. Het kan ook zijn dat je vanzelf het snel warm of koud hebt. Grofweg zijn er drie mogelijkheden:

 • Koude temperaturen: Katoen, Wol, Zijde, Cashmere, Merino, Baby Camel, Tencel
 • Gemiddelde temperaturen: Katoen, Wol, Zijde, Cashmere, Merino, Baby Camel, Tencel
 • Warme temperaturen: Linnen, Bamboe, Hennep, Zijde, Katoen, Wol, Cashmere, Merino, Baby Camel, Tencel


Je kan je misschien afvragen of wol, cashmere en merino nou zo geschikt zijn voor in de zomer, maar doordat deze stoffen van nature temperatuur-regulerend zijn kan dit echt. Linnen, bamboe en hennep doeken zijn wel meer geschikt voor echt hete zomers of hoge temperaturen. Lees meer over de materialen in het artikel wat ik hierover geschreven heb (klik hier).


Stap 4: Welke maat heb je nodig?

Met het kiezen van de maat zijn er een paar dingen waar je aan moet denken. Ten eerste hoe ervaren je bent met het dragen, ben je nog niet zo ervaren? Dan is de maat die je kiest afhankelijk van je confectie maat. De meest gangbare maat is maat 6. Lees meer welke maat voor jou geschikt is in het artikel wat ik hierover geschreven heb (klik hier). Ben je een ervaren drager, dan kun je met sommige maten weer andere knopen doen. Dan is het handig om te kijken naar welke knoop je graag zou willen gebruiken en aan de hand daarvan de maat te kiezen. Ook hier heb ik meer over geschreven (klik hier).


Stap 5: Op welke keurmerken zou je kunnen letten?

De meeste merken doeken hebben een of meerdere keurmerken. Wanneer een merk dit niet heeft, betekent dit niet bij voorbaat dat het dan een “slechte” doek is. Het is dus geen must voor een draagdoek. Eventueel zijn de volgende keurmerken goed om te hebben voor een draagdoek:

 • Het “Hip-Healthy-Product” keurmerk wordt uitgedeeld door het International Hip Dysplasia Institute. Deze geeft aan dat de doek gezond is voor de heupen van je kindje en bij correct dragen de kans op heupdysplasie kan verlagen.
 • OEKO-TEX keurmerk sluit het gebruik van onder andere chemicaliën uit.
 • GOTS (Global Organic Textile Standard) kijkt naar of de doek daadwerkelijk volledig of grotendeels is gemaakt van organische materialen. Ook stelt dit keurmerk mileu-eisen aan het product en de verpakking.


Kom je er nog steeds niet uit?

Je hebt uitgebreid je research gedaan, maar nog steeds durf je de gok niet te wagen. Dan is het misschien toch verstandiger om een keer een draagconsult te doen. Eventueel kun je bij mij terecht voor een Premium Consult waarbij je verschillende doeken van verschillende materialen kunt proberen voordat je er zelf een aanschaft.

Ook kun je in sommige babywinkels doeken uitproberen. Let op: het mogelijke nadeel hiervan is dat winkels alleen doeken gebruiken welke zij verkopen en dus baat bij hebben als je precies die doek aanschaft. Je krijgt dan dus niet altijd onafhankelijk advies. Een draagconsulent laat je met name doeken passen die uit ervaring prettig blijken te zijn en hebben hier zelf geen commercieel voordeel van.


Ik hoop je zo verder te hebben geholpen. Mocht je toch nog ergens tegenaan lopen bij de aanschaf kun je me altijd even een berichtje sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.